top of page

För 80 år sedan, Allaz 48, 2:a december 1940

De första tidningarna jag sorterade var Allaz. Liten format (bredd 19,5 cm x höjd 26,7 cm) och färgglada, artistiska, bilder på pärmar lockade. Bilderna var ofta av dåtidens kändisar. I detta nummer är det ung Clark Gable på frampärmen. Skulle namnet inte stå så, hade jag nog inte känt igen honom. Ledaren var en utläggning om ämnet "en äkta kvinna" , som kändes fortfarande aktuell - 80 år efter att skrivandet! Sedan kommer berättelsen "Sailor -Rose", som sannolikt inspirerat ledarskribenten. Beskrivningen av berättelsen lyder: Genom förödmjukelser lärde hon, att "flottans spel" inte var att göra karriär i sällskapslivet utan att vara lojal mot sin man som han måste vara mot sitt land. Nästa berättelse heter "Den som gapar över mycket - ... mister ofta hela stycket, heter det. Så gick det också för den lilla kallsinniga intrigmakerskan, som skulle ha allt hon såg, även om hon därvid hänsynslöst och egoistiskt krossade andras intressen". Berättelserna därefter heter "Mitt låsta skåp" , "Den svarta pärlan", som är en följetång och "Bilmordet på Gröna gatan". Därefter kommer vi till bilder från filmen "Tre kamrater", efter Remarques berömda bok. Dammode presenteras på sida 27. Berättelser fortsätter med "Hur dog "Örnen vid Lille"". Vardagslivets små om och men... av Adam och Eva på sida 31 handlar om vilka ämnen intelligenta män inte pratar om med damer. Dessa är tydligen ålder, vikt, fötter och hennes man. Mot slutet av tidningen kommer det reklam. Här utdrag av annonsörer: Gibson gitarr, Varför välja de Hermods ? Rumford bakpulver, Lokalbedövning med GETS-IT, Gör bysten vackrare - Tekniska fabriken Malva, Förlovningsringar från Ivan Carlsson Göteborg, Glada toner dragspel från B. C. Strandqvist i Hälsingborg 8, Läs läroverkens alla ämneskurser på fritiden i NKI-skolan i Stockholm , Nya vackrare ögon med WINX creme i tub, Lyxgrammofon från Göteborgs foto-import och herrskor från Skandinaviska varudepoten i Malmö. På sidorna 39 - 42 är annonser av människor som är intresserade att brevväxla med någon. Exempel:


"Bästa Luna, Finns det en lång och klämmig man, 45-60 år, järnvägstjänsteman eller lantbrukare, som vill brevväxla med enkel, glad och huslig småländska, intresserad av allt möjligt. "Brittsommar 42", Linköping"


"Bästa Luna, Jag är en mörk, medellång pojke, som söker en verklig brevvän, helst från Linköping, Norrköping eller trakten där omkring. men även alla andra äro välkomna med svar. Hon skall vara klämmig och gilla dans och bio. Jag lovar henne en trevlig brevväxling. "Livet är en dans -21", "Svenske Holger 26 år"


Tidningen slutar till en serie av Emil Brick om Fabian. Den bakre pärmen är reklam från Svenska Urdepoten. En liten tomte med texten "Snart är julen här!" är det enda som syftar till julen, trots att tidningen är utgiven i december.

Visst ser tidningar idag annorlunda ut men många berättelser som finns skulle kunna även finnas i dagens tidskrifter. Julreklam finns det mera av och det kommer betydligt tidigare. Brevväxlingsannonser har försvunnit för länge sedan. Vissa saker har ändrat sig, andra inte, på 80 år.4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page